luni, 16 iunie 2014

Tanarul scriitor Liviu Andrei

Ha ha ha, poate cel mai cunoscut scriitor din Romania la momentul actual este tanarul Liviu Andrei. Acesta, ca un bun cunoscator al legilor publicitatii a scris mai ieri un text incendiar care i-a adus peste noapte o nemaipomenita notorietate, dar si excluderea din Uniunea Scriitorilor din Romania... plus dusmania multora. Iata textul:

"Numai rău ne-a adus Transilvania asta! Ducă-se, mânca-o-ar dracii și toți demonii lui Sabin Gherman, că până ș-ala și-a făcut școala securistă la Craiova! S-o ia ungurii și le dăm și Oltenia țigănească, că doar nu-i lăsăm fără grâu! Nu mai vreau să ne hrăniți cu produsele voastre ungurești! Nu mai vreau UDMR la mine-n Principat! Duceți-vă la mare la Balaton, no hai! Transilvania are literatură proastă, scriitori de cazan din căscaturi de castel, pișat de rastel de baroni și grofoi cu scrot de tablă! Eu nu mă simt bine acolo! Nu e România! Să muriți în saivane violați de batali! Transilvănenii ne-au scris toate manuelele alternative de până acum. De la Cluj, Sibiu și Brașov s-a început modificarea istoriei și inversarea valorilor... Îmi bag pula-n Ardeal și-n istoria voastră ungurească, masonică și de altă sorginte ghiavolească! Nu vă mai vreau! Îmi e scârbă! Să vă luați Harghita și Covasna și să vi le băgați în cur! Viză, tată! Luați-vă munții scârboși că oricum vă iau ungurii pădurile și resursele! Nu mai vreau Calul Troian la mine-n țară! Să actualizăm Trianonul ca să putem respira și noi că ne-ați călcat pe cap! Vreți ungurieni? Luați-vă și alipiți-vă de ei! Oricum, toate râurile din Ardeal se varsă-n Tisza... Reflectați la asta! ROG RECENSĂMÂNT !!!!!" - Liviu Andrei

Citind textul cu o minte deschisa si cu o inima curata, dreapta, iti dai seama ca e, binainteles, o gluma... poate proasta... iute, cinica... dar o GLUMA; si nu mai putin un text prin care autorul a urmarit sa-si faca publicitate :D si si-a facut din plin, caci lipsa de intelepciune a jurnalistilor si a scriitorilor avizi dupa scandal care, daca teceau si ignorau textul filosofi ramaneau, l-a incoronat pe acesta cu o notorietate excelenta, care va ramane si dupa ce va trece valul oprobriului.
Textul subliniaza multe adevaruri printre injurii, exagerari si neadevaruri. Iata un pseudoadevar: "Numai rău ne-a adus Transilvania asta!" - daca ne amintim istoria putem sa-i dam destula dreptate.  Iata altul: "Transilvănenii ne-au scris toate manuelele alternative de până acum." - nu doar "transilvanenii" ne-au scris manualele alternative care creeaza pe banda rulanta dobitoci obedienti consumatori samd lipsiti de patriotism, dar in special "transilvaneni" ajunsi pe scaunele Puterii cu bani unguresti le-au cam scris, chiar daca prin interpusi. Altul: "De la Cluj, Sibiu și Brașov s-a început modificarea istoriei și inversarea valorilor..." - se stie ca vechii cronicari Transilvaneni au scos din palarie povestea aia ca romanii se trag si din romani, ceea ce-i fals, dar si ca limba romana e din latina vulgara, ceea ce-i din nou fals - asa cum s-a demonstrat, dacii vorbeau limba din care se trage latina, nu altfel. Na inca unu': "...oricum vă iau ungurii pădurile și resursele". Si inca unu: "...istoria voastră ungurească, masonică și de altă sorginte ghiavolească".
Pe de alta parte tonul indignat subliniaza ca autorul textului s-a saturat de pasivitatea, conformismul si obedienta noastra, adica si-a scriitorilor si jurnalistilor samd cand vine vorba sa ne conduca fratii nostri ungari tara, Invatamantul si Cultura: Oare ministri ai Culturii samd nu au fost persoane de etnie maghiara din UDMR? Or cand tu, popor roman, pui in functii cheie maghiari, care maghiari stii bine ca vor autonomie teritoriala in Romania, ba mai vor si teritorii care-ti apartin, dovedesti cumva intelepciune? Dar cand te complaci in realitati de acest gen?
De fapt, intregul text este o ironie... dar "ironie" pe prea putin spus... este un dos de palma cinic aproape parinteasc dat peste scafarlia unui popor care pare din ce in ce mai somnambul, conformist, obedient, lacheu, pasiv... si-n special peste scafarlia romanilor "transilvaneni" care par ca nu simt cum incet incet ni se trage Ardealul de sub picioare.
Autorul exagereaza evident cand afirma ca "Transilvania are literatură proastă" - nu prea mai sunt intr-adevar din zona-i poeti de valoare care sa orbeasca cu flacarile spiritului lor in ultima vreme, nici cine stie ce prozatori, nici chiar dramaturgi, dar asta nu inseamna ca cei anteriori acesor vremuri tulburi ale ultimului sfert de veac nu tin steagul valorii sus si-n prezent pentru aceasta parte a Romaniei... si oricum, Transilvania compenseaza prin regizori si politicieni minunati :D
Ce ma deranjeaza pe mine la textul asta e ca poate crea dezbinare intre locuitorii provinciilor, iar asta nu este in interesul nostru de romani niciodata, cu-atat mai putin in aceste vremuri cand trebuie sa fim cat mai uniti. Sper ca romanii "transilvaneni" sa nu cada in aceasta capcana si sa-l ierte pentru eventualele jigniri pe tanarul scriitor.
Dincolo de toate faptul ca acest scriitor a ajuns sa fie subiect de oprobriu al presei samd, ba ca a mai si fost exclus fix ca-n anii dinainte de optzecisinoua din USR [poate si pentru ca presedintele Manolescu ardelean;], dovedeste ca in tara asta se cam duce lipsa de umor, de atitudine intelegatoare si de omenie. Nu cu japca educi, ci cu vorba dulce...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu