duminică, 14 noiembrie 2010

Goldiș

Am citit pe net o recenzie laudativa semnata de Alex Goldis la cartea unui tanar prozator care m-a lasat rece. Incepea cu o referire la cartea mea de poezii, o referire care, evident, m-a deranjat, pentru ca a fost facuta cam fortzat. Ardelenilor astora intelectuali-partz le sar ochii ca n-au si ei un tanar scriitor mai de doamne-ajuta si ajung sa formuleze propozitii in care alatura numele scriitorasilor cu care impart sau au impartit mesele, cu numele scriitorilor ca mine. De ce? Ca sa le creasca alora cota. E ca si cand i-ai pune pe Aurelian Temisan, Gabriel Cotabita etc. langa David Bowie, sau pe Ducu Bertzi langa Axl Rose. Induci ideea ca au acelasi calibru, cand n-au. Or scriitorii cu care imparte acest Goldis mesele, pe langa faptul ca nu sunt decat niste pastisatori ai unor poeti ca Virgil Mazilescu, Ion Muresan, Ioan Es. Pop, Cristi Popescu, Mariana Marin, etc. si ai unor prozatori ca George Balaita, Radu Aldulescu, Radu Cosasu etc. tributari ai unei retorici expirate, mentin literatura romana in retard in aplauzele unor critici ca acest Goldis :D Se intampla acelasi fenomen din anii '60 cand romanii aveau senzatia ca au cine stie ce literatura prin poeti ca Ana Blandiana, Adrian Paunescu, Nichita Stanescu, Constanta Buzea, etc in timp ce in America aparea Allen Ginsberg, de fapt aparuse, Ginsberg care face pipi de foarte sus pe foarte mult din poezia romana, cu cateva exceptii, printre care garantez ca ma aflu si eu. Din cauza unor indivizi ca acest baiat, Alex Goldis, care sunt de cele mai multe ori lipsiti de gust literar, de verdicte corecte, de bun simt si depasiti de vremuri, sau poate sunt doar "unsi" sa gonfleze autori, dovada stau nenumaratele saruturi in dos pe care le aplica unor nuli; din cauza lor si a ignorantei lor tiparita in tot felul de revistutze plicticoase, facute pe bani publici, pe care le citesc tot ei, piata de carte romaneasca va fi mult timp infestata cu no nameuri, publicul va fi in continuare indus in eroare, gustul sau mereu viciat si autorii cu adevarat relevanti nu vor fi promovati niciodata in afara tarii. Caci genul asta de indivizi ajung si-n ICR.
Si-am mai observat o chestie, majoritatea cartilor laudate de critici literari nu plac mai nimanui. Cu mine a fost o exceptie, dar eu sunt eu. E un fenomen foarte interesant. S-ar putea sa fie de vina facultatile de litere care bineinteles ca sunt pline cu profi ca acest Goldis care formeaza profi ca acest Goldis care la randul lor formeaza profi ca acest Goldis... depasiti de realitate ca nostalgicii comunismului. De altfel genul acesta de indivizi fac si manualele de literatura in care se intalnesc poeme si proze de un plictis fantastic. Si se mai mira lumea de ce nu le invata copiii la scoala. Ce sa le invete? Elucubratiile unor nuli?

p.s. Imi cer scuze pentru aceasta interventie, dar eu, prea mare respect pentru criticii literari in calitatea lor de critici literari nu am, caci ce sunt ei pana la urma? Niste baieti care se dau destepti comentand literatura altora. Niste atarnatori. Ei desi se manifesta prin scris, nu sunt scriitori. Caci scriitorul este autorul de opere literare si literatura este arta sau creatie artistica ;) or critica nu-i nici arta si nici creatie artistica. Nu?

5 comentarii:

  1. bai pulica,

    daca nu erau criticii literari, neam de neamu tau nu se vedea publicat, recenzat, premiat si asa mai departe.

    ai si tu o carte de versuri, si aia luata in seama intr-un an cu putine debuturi bune, si-ai inceput sa te crezi poet universal.

    pai prosti ar fi criticii sa mai scrie de-acum despre un circar ca tine. ar trebui sa te ignore complet. atunci sa mai vad ce teorii de doi lei conspirationiste o sa mai lansezi la tine pe blog

    RăspundețiȘtergere
  2. domnule anonim, daca erati asa de coios va semnati inainte sa postati comentariul. in spatele anonimatului toti sunteti tari in gura. circar puteti s-o faceti pe mama dvs. criticii n-au decat sa ma ignore. caci in timp ce eu fac literatura ei fac comentarii ca si dvs ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. literatura de care faceti dvs. au facut si altii. unul tocmai a fost ingropat cu fast la televizor.

    dar poate, domnule sgb, asta va si doriti. a ramas un loc liber la latrai si la canalii.

    RăspundețiȘtergere
  4. ha ha

    s-au pus ardelenii pe tine, ai cacat-o, bre !

    RăspundețiȘtergere
  5. am terminat de citi romanul tau. COLOSAL! I-ai spart pe cacatii astia care nici macar nu pot sa puta, futa sau ce-o mai fi... cacatii astia de doi bani ca alde anonim, anonimii criticii, prozei si poeziei, care se limbaiesc intre ei, pe orizontala, grupulete-grupusoare... Chiar de-ar fi sa te opresti aici, ai demonstrat ce era de demonstrat. Chiar era nevoie de tine, moldovene! CHAPEAU, MON CHER!

    RăspundețiȘtergere